Vizitam Romania – Defileul Dunarii: Cazanele Dunarii, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia

E duminica dimineata, vantul adie usor prin crengile copacilor, iar noi ne hotaram sa fugim pentru cateva ore de ”vacarmul, galagia si cozile interminabile” de la sectiile DE VOTARE din Craiova unde se alege noul primar al urbei oltene (cred ca va dati seama ca este doar o figura de stil enumerarea din aceasta fraza deoarece din cei peste 250000 de craioveni cu drept de vot si-au exprimat dreptul constitutional doar vreo 19%, undeva la 49000 de oameni – primarul fiind ales cu vreo 19000 de voturi; si desi am fost plecata la o scurta explorare a tarii mele frumoase, pana seara am avut timp, eu tanar liber, frumos si cu simt civic destul de dezvoltat sa si VOTEZ).

De la Craiova poti ajunge destul de repede in cateva zone turistice care atrag anual zeci de mii de turisti, iar de data aceasta ne-am gandit ca o plimbare pe Defileul Dunarii: Cazanele Dunarii, Capul lui Decebal, Manastirea Mraconia si imprejurimile aferente ne-ar face ziua destul de placuta la inceput de vara 2017.

144 de km parcurgi de la Craiova pana la Orsova (trecand prin Filiasi, Strehaia, Drobeta Turnu Severin, iar daca ai inspiratia sa mergi si pe centurile ocolitoare ale oraselor, deja drumul devine unul destul de placut). In ceea ce priveste drumul la propriu, este unul bun.

De la Orsova faci spre vest, spre localitatea Dubova, 15 km distanta, si pe malul Dunarii, in zona Cazanelor Mici, golful Mraconia, te intalnesti cu deja binecunoscuta sculptura in piatra care infatiseaza capul conducatorului Daciei, Decebal. Sub stanca sta inscriptionata in latina urmatoarea fraza: „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” (“Regele Decebal – făcută de Drăgan”)

Realizarea sculpturii in piatra a durat 10 ani (1994-2004) si a fost finantata de catre omul de afaceri si istoricul protocronist Iosif Constantin Dragan. La basorelieful inalt de 55 m si lat de 25 m au lucrat 12 sculptori – alpinisti, costurile totale ale monumentului ajungand la peste un million de dolari. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.

Pozitionarea chipului regelui dac in acea zona are si o semnificatie istorica, pe malul sarbesc, chiar in fata basoreliefului se găsește de aproape 2000 ani o placă memorială antică (“Tabula Traiana”), având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

La mai putin de 100 de metri de sculptura, pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare s-a ridicat Manastirea Mraconia. Locul pe care a fost ridicata aceasta se numea “la balon”, datorita punctului de observatie de acolo. Manastirea Mraconia a fost cunoscuta si ca manastirea din Valea Dunarii sau de la Ogradena Veche, o comuna din apropiere. Cuvantul “mraconia” inseamna “loc ascuns” sau “apa intunecata”. Actuala biserica poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Treime.

travel

Cazanele Dunarii au o lungime de aproximativ 9 km si sunt un sector al defileului Dunarii. Ele se impart in doua formatiuni: Cazanele Mari pe o portiune de 4 km, intre masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia), aici putand vizita pesterile Gura Ponicovei si Veterani; Cazanele Mici care se intind pe aproximativ 3 km, intre masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)

travel
De cum ajungi in zona esti intampinat de oamenii care te indeamna sa faci o plimbare pe Dunare cu salupele sau barcile.

Tot defileul Dunarii este intr-o continua schimbare, se construiesc case de vacanta, hoteluri, restaurante, se amenajeaza locuri pentru diverse activitati, popasuri turistice, ceea ce arata ca romanii au inceput sa inteleaga ca turismul le poate aduce beneficii. Toata zona este de o priveleste de neuitat, pe o parte a drumului Dunarea isi urmeaza cursul ei catre Marea Neagra si delimiteaza granita cu vecinii din Serbia, de celalta parte a drumului se avanta catre cer culmile Muntilor Carpati.
traveltravel
Defileul Dunarii sau Clisura Dunarii se intinde pe teritoriile a 2 judete: Caras-Severin si Mehedinti, intre raul Nera la nord-vest si Cazanele Dunarii la est. Zona face parte din Parcul Natural Portile de Fier.

Daca ai ajuns la Dunare,apoi este musai sa te delectezi cu o ciorbita de peste, o saramura de peste, sau peste cu mamaliguta si musdei de usturoi. Va recomand Restaurant Doina din Eselnita.

travel

Pentru mai multe poze accesati urmatorul link: Defileul Dunării

Surse articol:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Chipul_lui_Decebal
http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-mraconia-67832.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *